Turbó immunerősítés sok folyadékkal / Így készüljünk az évszakváltásraDátum: 2019. 02. 19.

Az elmúlt években már lassan megszokhattuk, hogy az évszakok néha egyik pillanatról a másikra váltanak át, igazából minden különösebb átmenet nélkül. Nem mondhatjuk, hogy ezen a télen nem volt hideg, és még hó is akadt, mégis hirtelen beköszöntött a februári „ajándék-tavasz”. Amely persze nagyon jólesik mindenkinek, hiszen a szervezetünk már örült módon vágyakozott napfény és friss levegő után, de azért ennek nem mindig csak pozitív oldalai vannak. Bár az egészen biztos, hogy a mentális állapotunknak jót tesz a tavasz, és a D-vitamin raktárainkat is gyorsabban újratöltjük, de az amúgy már éppen vitustáncot járó influenza- és egyéb vírusok is sajnos remek táptalajt kapnak ebben az enyhe időben.

Mit tehetünk ilyenkor? A legfontosabb, hogy a télen kicsit legyengült immunrendszerünket újra formába hozzuk. Igyekezzünk legalább napi 7 órát aludni, iktassuk be a rendszeres testmozgást az életünkbe, kontrolláljuk testsúlyunkat, ha kell, kezdjünk kicsit tudatosabban táplálkozni, fogyasszunk elegendő folyadékot.

Az elegendő alvás aranyat ér, ráadásul azzal is szembe kell néznünk, hogy a biológiai óránk éppen átáll, a hosszabb téli esték után egyre tovább van világos. Fáradékonyabbak, aluszékonyabbak vagyunk ilyenkor, de ne álljunk ellent ennek! Ha tehetjük, kerüljünk korábban ágyba és aludjuk ki magunkat! A szervezetünk ilyenkor már kiált a friss levegőn történő mozgás után is, mindegy, hogy csak sétálunk, vagy futunk, rollerezünk, biciklizünk, mozduljunk ki! Ha szívesen tornázunk, edzünk mások társaságában, keressünk erre alkalmat, de ma már remek online edzőprogramokat is találunk a neten, így akár este otthon is beiktathatjuk a napi rendszeres testmozgást. Már napi 20 perc mozgással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Ehhez persze nem baj, ha egy kicsit az étrendünkön is módosítunk, első lépésként épp jó lesz, ha a komolyabb vacsorákat könnyedebb fogásokra cseréljük, elhagyjuk a finomított lisztet és cukrot. Amúgy is böjti időszak kezdődik, ha most a nehezebb, zsírosabb téli fogások után tartunk akár egy kis húsmentes időszakot, sok zöldséggel, gyümölccsel, szervezetünk felfrissül, és még a télen felszedett plusz kilók is könnyebben búcsúznak el tőlünk.

Ami pedig szintén nagyon fontos, úgy a vírusok, mint az immunerősítés szempontjából, az, hogy elegendő folyadékot igyunk. Ezt egész évben fontos betartanunk, de a téli hónapokban különösen sok hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Tanácsos naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, de ha fogyni szeretnénk, akkor inkább 2-3, akár 4 litert is. Nyáron könnyedén iszunk sok vizet, de ilyenkor jobban esik egy finom tea, akár forrón, akár langyosan fogyasztjuk el. Testünknek-lelkünknek kellemes és tökéletes megoldást nyújt, ha a Biopont Mandala teái közül választunk, amelyek az ősi és a modern tudást ötvözik. A keleti ayurvéda tudománya, a fűszerek magas rezgése párosul a hagyományos gyógyfüvek erejével ezekben a keverékekben, amelyek között mindenki találhat a személyiségének és a pillanatnyi hangulatának megfelelőt. A természetes vaníliával készült Rooibos Vanília, a tisztító, méregtelenítő hatású Purifier Gold, a nyugalmat árasztó Harmony és Evergreen, az energetizáló Solar Energy, vagy a derűt hozó Moonlight, az esti relaxálást elősegítő Night Flight egyaránt remek választások. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó teákból akár egy egész napra való adagot is forrázhatunk több filter segítségével, majd ivópalackban, kulacsban, üvegben magunkkal vihetjük és így egész nap kortyolgathatjuk.

Tipp: a teánk ízesítéséhez se használjunk finomított cukrot vagy mézet, inkább ismerkedjünk meg a növényi szirupokkal, amelyek nagyszerű alternatív természetes édesítőszerek. Sokaknak furcsa lehet, hogy a rizsből is készülhet édesítő, hiszen a lebontott rostokat szirupos állag eléréséig tudják főzni. Ez a szirup gazdag ásványi anyagokban, de fő előnye, hogy az összetett szénhidrátoknak köszönhetően 3-4 órán keresztül is ellátja a szervezetet energiával. Szintén jó választás a kókuszpálma virágjának nektárjából kinyert természetes édesítőszer, amelyet Dél-Kelet-Ázsiában régóta használnak, de nálunk csak nemrég vált népszerűvé. Glikémiás indexe sokkal alacsonyabb a cukornál és a méznél is, az íze pedig egyáltalán nem kókuszos, inkább karamelles. De szirup készül a Mexikóban őshonos agavé növényből is, amelyből egészen kis mennyiség is elég az édes íz eléréséhez. És végül, de nem utolsósorban a Biopont kínálatában újdonságként megjelent datolyaszirupról is érdemes szót ejteni, hiszen ebből a remek csemegéből is készül édesítőszer, amely a teázáshoz is kedvelt lehet, karamellás színének és ízének köszönhetően.

Ha ezt a néhány dolgot betartjuk, minden esélyünk megvan arra, hogy megússzuk a tél végi vírusokat, vagy ha mégsem sikerül, gyorsabb lefolyású lesz nálunk a fertőzés. Hiszen a tavasz már a küszöbön áll, fogadjuk egészségesen, felturbózott immunrendszerrel!

www.biopont.hu