Tényleg eltűntek az ázsiai vevők? Helyzetjelentés a budapesti belvárosbólDátum: 2020. 08. 18.

Az elmúlt évek ingatlanpiaci nyüzsgésében kiemelt szerepet játszottak a külföldi befektetők. Budapest belvárosában különösen sok ingatlant vásároltak fel, rövidtávú bérbeadás és befektetés céljából, ez a helyzet viszont a világjárvány érkezésével együtt alaposan megváltozott. A Central Home hálózat, a belvárosi ingatlanok specialistája, így náluk gyűlt össze értelemszerűen a legtöbb tapasztalat, a kínai és vietnami vevőcsoportok jelenlegi véleményével kapcsolatban.

„A sikeres működéshez számunkra elengedhetetlen, hogy időről időre értékeljük a helyzetet, a piaci tendenciákat” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. –„A koronavírus érkezésével természetesen szinte minden megváltozott, de ázsiai partnercégeinkkel együtt igyekszünk a lehető legjobban alakítani a nehezen indult 2020-as év második felét.”

A csökkenő tendencia amúgy már tavaly elkezdődött, 2019-ben is kevesebb kínai vevő keresett már Budapesten lakást. A legtöbben 40-80 millió közötti ingatlanokat kerestek, nappali + 1 vagy 2 hálós beosztással. Nagyobb kereslet volt a jó állapotú, azonnal, felújítás nélkül is használható, AIRBNB-re alkalmas lakásokra, hiszen a gyors megtérülés volt a cél. A vietnami vevőcsoport is nagyon aktív volt, hasonlóan a rövid távú kiadásra törekedtek a befektetéseiknél. Rájuk, ugyanúgy, mint a kínai vevőkre a villámgyors döntéshozatal a jellemző, általában 1 nap alatt határoznak, és tesznek vételi ajánlatot. Havi néhány fix vevő biztosan érkezett ezekből a vevőcsoportokból a tavalyi évben.

„A 2020-as év viszont mindent a fejére tetejére állított. Így bár mind a kínai, mind a vietnami vevők továbbra is szívesen ruháznának be budapesti belvárosi ingatlanra, egyelőre kivárnak. Csak olyan áron vásárolnak, ami számukra is megfelelő, a túlárazott lakások ideje lejárt. Jelenleg még jó ideig számítani lehet némi árcsökkenésre, így addig csak korlátozott számban számítunk rájuk” – elemzi a helyzetet Ben-Ezra Orran.

A járványhelyzet miatt az utóbbi hónapokban a határok lezárása sem segített az ingatlanpiaci mozgásoknak, értelemszerűen csak a már Magyarországon élő kínai és vietnami befektetők tudtak vásárolni. Bár a gazdasági élet leállása és a turizmus drasztikus csökkenése sok befektetőnek átrendezte a terveit, azért még a tavaszi hónapokban is lezajlott a Central Home-nál néhány sikeres adásvétel. Jellemzően inkább a nagyon különleges lakások keltek el, viszont általános volt, hogy az egész folyamat lassabban tudott zajlani, kitolódtak a döntési ciklusok, nehezebb volt ügyleteket zárni.

A szakértő arra számít, hogy a második félév azért már lényegesen erősebb lesz, több sikeres tranzakcióval, de ehhez szükség van arra, hogy ismét beinduljanak az utazások is, és személyesen jöhessenek körülnézni a befektetni szándékozó kínai és vietnami vásárlók. A budapesti lakást eladóknak pedig minden bizonnyal nagyobb kompromisszumkészségre és rugalmasságra lesz szükségük a sikeres adásvétel érdekében.

www.centralhome.hu