Slime-gyár az egész világDátum: 2018. 09. 20.

A fidget spinner-őrület után egy újabb játék gyűrűzött be a mindennapokba a közösségi médiának köszönhetően. Ha minden igaz, elsőként néhány thai tinilány osztott meg #slime hashtaggel fotókat arról a kevéssé vonzó anyagról, amely tömegeket tart lázban azóta is. A slime nevű ragacs, közönségesebb nevén „műtakony” futótűzként terjedt el, és vált egy igen divatos és népszerű időtöltéssé és témává, kisebb-nagyobb gyermekek és felnőttek körében is.

A slime titkát sokan kutatták. Na nem azt, hogy milyen alkotóelemekből lehet összerakni házilag, mert efféle videók szép számban keringenek az interneten, hanem azt, hogy vajon mi okozhatta, hogy éppen ez lett az elmúlt év és napjaink legizgalmasabb játéka. Egy amerikai művészetterapeuta mutatott rá, hogy a mai gyerekek a számítógép-tablet-okostelefon háromszögében élnek, és ennek a rideg kocka-világnak az ellenpontozására volt szükség valamire, ami tényleg tapintható, kézzelfogható és felébreszti a szenzoros érzékelést. A slime-mánia nagyon sok fiatalt állított fel a képernyők elől és rántott vissza a valós életbe, barátságok, kapcsolatok alakultak és alakulnak ennek a fura játéknak köszönhetően, sőt sok helyen a családnak is remek közös időtöltést adott. Ez persze valahol mégiscsak a közösségi média erejének köszönhető, hiszen most már több mint 10 milliónyi „slime’ hashtag került fel az Instagramra, de a Youtube-on is egymást érik a slime-videók. Sőt, világszerte nem kevés vlogger és blogger konvertálta át slime-mániáját üzleti haszonra, oly módon, hogy a titkos receptjükből készült slime-ot árultak másoknak, akár havi többszázezer dolláros forgalomra is szert téve.

Persze adódik a kérdés, hogy miért jó gyúrni, gyömöszölni ezt a fura tapintású, nyálkás anyagot? Egy reprezentatív közvéleménykutatás kimutatta, hogy egyértelműen a stresszoldás az oka, na nem okvetlenül azért, merthogy az ifjú felhasználók ezt tudatosan csinálnák. Nem, egyszerűen csak felfedezték, hogy a slime-mal való foglalatoskodás, buborékgyártás, pattintgatás, nyújtás, gyúrás, formázás kifejezetten jó hatással van az idegrendszerre. Ezt a hatást a felnőttekkel dolgozó ASMR, azaz az Autonomous Sensory Meridian Response (Autonóm Érzékszervi Meridián Válasz) Facebook-csoportja is megerősíti, akik szerint ez a kiszámítható fizikai kapcsolódás (a nyálkás slime-mal való dolgozás), az emberek 98 %-ban jó érzetet kelt és ezáltal csökkenti a stressz-szintjüket is. Sokan igazi művészetnek is tartják azt az alkotói szabadságot. amit a slime ad, hiszen színekben, kiegészítőkben, méretben, csillámokban is variálhatóságot ad.

Az interneten ugyan nagyon sok különböző slime-recept kering, amelyekhez egyszerűen vagy kevésbé egyszerűen beszerezhető anyagok kellenek, de ha valakinek nincs kedve borotvahabbal, iskolai ragasztóval, bórax-szal, kontaktlencse-ápolóval, mosogatószerrel vagy miegymással kísérletezni, ma már bőséges választékot talál a játékkereskedésekben is. A slime-nak egyébként is az az egyik legjobb tulajdonsága, hogy teret hagy a fantáziának, az alkotásnak és lehet maszatolni is, és mégis tiszta marad a kéz, a ruházat és a környezet is. A késztermékek piacán megjelent egy egészen tökéletes DIY csomag is a Játéktenger webáruház kínálatában: a Canal Toys márkájú So Slime Factory és So Slime Laboratory, amelyben porok, csillámok, konfettik, kisfigurák, shakerek segítségével lehet slime-okat gyártani. Azokat színek szerint dobozolhatjuk, feliratozhatjuk, matricázhatjuk, így akár ajándékba is adható egy-egy különlegesebb adag, majd indulhat a gyurmázás. Amely pszichológusi vélemények szerint nem véletlenül az egyik leginkább támogatott módja a gyermekek játékának, hiszen, mint kreatív alkotói folyamat támogatja az agy fejlődését és ily módon hozzájárulhat az elvontabb folyamatok megértéséhez is.

Úgyhogy kreativitásnövelés, stresszoldás, kellemes időtöltés – ezt mind-mind hozza magával a slime, ha eddig nem tettük, barátkozzunk meg vele!

https://www.jatektenger.hu/