Ne szállj el! Élj spirituálisan a mindennapokban! Fenyő Iván tanácsaiDátum: 2016. 12. 09.

A Fény-Konferencia szellemi szülőatyja Fenyő Iván színművész. A konferencia öt neves előadója mellett ő maga arról beszél majd, hogyan lehet TUDATOSAN élni a mindennapokban, HOGY EGY TELJESEBB ÉS BOLDOGABB ÉLETET ÉLHESSÜNK. Előzetesen íme a 13+1 legfontosabb testet, szellemet, lelket építő tipp Fenyő Ivántól.

1. Figyelj a testedre – hetente legalább 2-3-szor iktass be edzést! (Alkalmanként minimum 4O percet.)

Amikor elkezdünk rendszeresen mozogni, eleinte megterhelő lehet a szervezetünk számára, hiszen nem vagyunk hozzászokva. Azonban ha kitartunk, fokozatosan hozzászokunk a terheléshez – erősebbé válunk, közben életfunkcióink is javulnak -, és hamarosan nagyobb terhelést is elbírunk. Mindemellett általános közérzetünk is javulni fog, örömmel, önbizalommal, energiával töltődünk fel, jobban kezeljük a mindennapi stresszhelyzeteket, teljesítményünk növekedését pedig igazi sikernek érezzük.

2. Figyelj a vízfogyasztásodra – igyál naponta minimum 2,5-3 liter vizet!

A víznek különleges szerepe van az élő szervezetben: biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózis nyomását; a szükséges tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását; befolyása van a vér sav-bázis egyensúlyára; hő szabályozó szerepével biztosítja a közel állandó belső hőmérsékletét. Fontos szerepet játszik az anyagcserében: segít méregteleníteni, hiszen a mérgek, salakanyagok vizelet formájában távoznak testünkből. Bár logikus, de kevésbé ismert tény, hogy a víz segíti az optimális energiaszintet. Amikor szervezeted hidratált állapotban van, lassul a fáradtságérzet kialakulása.

3. Csökkentsd le heti maximum 2-3 alkalomra az állati fehérje fogyasztásod, és egyél minél több friss zöldséget, és gyümölcsöt!

A sok állati fehérje a mai általános betegségek kialakulásához vezethet. Ha nem is vagy vegán, de redukáld a hús, tej, tejtermékek fogyasztását az egészséges, az energiaszinted, az állatokkal szembeni empátia, sőt a környezetvédelem miatt is. A zöldségek nem csupán fontos tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostanyagokat) biztosítanak a szervezetünk optimális működéséhez, de egyéb pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek. Elősegítik az emésztést, serkentik az anyagcserét, méregtelenítő hatással rendelkeznek, erősítik az immunrendszert, fontos szerepük van szerveink karbantartásában és betegségek megelőzésében – különösen redukálják a szív- és érrendszer-, bélrendszer-, agy-, máj-, vese-, bőrbetegségek rizikóját. A zöldségek többsége alacsony glikémiás indexű, így stabilizálják a vércukorszintet, redukálják a cukorbetegség kialakulását.

4. Hagyd el teljesen az életedből a cukrot, a finomított élelmiszereket, a felesleges kemikáliát, és a mikrohullámú sütőt!

Bár a táplálkozástudomány még mindig gyermekcipőben jár, de már így is nyilvánvaló, hogy nagyon sok olyan betegség van, amelynek létrejöttében a túlzott cukorfogyasztás jelentős szerepet játszik. Az egész testre hatással van, a szervezetünk ellenálló képessége romlik, és többek között a vérnyomásra is rossz hatással van.

Ugyanez a helyzet a finomított élelmiszerekkel is. Ezekben nincs semmilyen értékes tápanyag, vitamin vagy ásványi anyag. Csak megtöltik a gyomrot és hízlalnak. Ha ezekből túl sokat eszünk, a testünk nem kapja meg a fontos tápanyagokat, éhezik, miközben a gyomrunk tele van.

Legújabb tanulmányok szerint a finomított élelmiszerek rossz hatással vannak a viselkedésre és a lelki egészségre is, növelik a viselkedészavarok kockázatát.

Az egészséges étkezéshez a mikrohullámú sütő kiiktatása is elengedhetetlen, ugyanis a mikrohullámozott étel tápértéke jelentősen lecsökken, ezen kívül pedig negatív hatást gyakorol a szívre és az egész szervezetre.  A mikrohullámú sugárzásnak számos más egészségkárosító hatása is van, amelyektől egyszerűen megóvhatjuk magunkat azzal, hogy nem használjuk. Ez az anyagok, eljárások ölnek, mérgeznek, ezért légy tudatos és hagy el őket, hogy ugrásszerűen megváltozhasson az életed!

5. Csökkentsd le az alkoholt – ha iszol egyáltalán – heti egyszeri, maximum 3 deci bornak vagy 2 pohár sörnek megfelelő adagra!

Ne tompítsd magad! Ne alkohollal és szerekkel tudj csak megnyugodni, ellazulni, kikapcsolni. Hagyd el, ha lehet! Minek innál? Sok bajtól, problémától, feszültségtől megkíméled magad. Ha mégis iszol alkoholt, akkor korlátozd a mennyiséget és a gyakoriságát! A vörösbort illetően ma már egyre több szó esik annak jótékony hatásáról. Nagy mennyiségben találhatóak meg benne az antioxidánsok egy csoportját képező polifenolok. Ezek megakadályozzák a koleszterin lerakódását az érfalakon, nagy mennyiségben azonban bármilyen alkohol súlyos károkat okozhat a szervezetünkben, még a központi idegrendszerre is hatással lehet. Sőt az életedet teheti tönkre! Légy éber!

6. Meditálj minden nap minimum 2O percet!

A meditálók sokkal egészségesebbek és hosszabb az élettartamuk is. Sok olyan rejtett képességük jön felszínre, amiről nem is tudtak, hogy van nekik. Sokkal közelebb kerülnek ahhoz, hogy válaszolni tudjanak az élet titokzatos kérdéseire. A meditálók agya magasabb szinten működik minden egyes tesztnél, mérésnél, valamint jóval több örömöt okozó kémiai anyagot termel. Kevesebbet is alszanak, mert az elméjük és a testük minden meditáció alkalmával felfrissül és fiatalodik. A meditáció sokkal hatékonyabb, mint az alvás. A meditálóknak sokkal jobb a mentális és érzelmi egészségük is. Nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, derűsebbek, kreatívabbak! Próbáld meg te is! Csodálatos felüdülésen lesz részed. Akik rendszeresen meditálnak kevésbé aggodalmasak, depressziósak, haragosak, kevesebb félelmük van, több a barátjuk, egészségesebbek a kapcsolataik és sokkal elégedettebbek az életükkel, teljesebb életet élnek.

7. Tudatosan figyeld a gondolataid. Ha ÉPP negatívak, akkor cseréld ki TUDATOSAN egy pozitívabbra!

Figyeld meg a gondolataidat! A gondolatok befolyásolják közérzetünket, hozzáállásunkat, reakcióinkat a legapróbb dolgokra is. Minden egy gondolattal indul, ezért ne becsüld alá! Sőt! Figyeld őket éberen! Sokat tudhatsz meg általuk magadról és a szokásaidról, belső programjaidról. Ha valamilyen nehézséggel szembesülünk, akkor azt értékeljük kihívásként, lássuk meg benne a lehetőséget a személyes fejlődésre, NEZZUK AZ ELETET POZITIVAN, keressük meg, hogyan gondolhatnánk értékes tevékenységként arra, amit végzünk.

8. Rendszeresen használj megerősítéseket azokon a területeken, ahol épp a szükségét érzed!

Nagyon leegyszerűsítve: megerősítés bármi, amit mondasz magadnak belül, vagy amit hallunk kívül. De tegyél róla, hogy olyan dolgokat mondogass magadnak, amiket tudatosan választottál ki, és amik előbbre viszik az életed. Pl. szeretem magam, élvezem az életem, boldog vagyok, egészséges vagyok. Nem is gondolnád, micsoda erejük van a szavaknak, szavaidnak, belső gondolataidnak. Az emberek mondanivalójának és gondolatainak a nagy része általában elég negatív, ami nem vezet jó tapasztalásokhoz. Ahhoz, hogy meggyógyítsuk az életünket, pozitív mintákkal kell átformálni a gondolkodásunkat és a beszédünket. A megerősítés olyan kifejezések tudatos megválasztása, amelyek segítségével vagy kiküszöbölhetsz valamit az életedből, vagy kialakíthatsz benne valami újat. Minden elgondolt gondolat és minden kiejtett szó megerősítés! Találd ki magadnak a legmegfelelőbbet és mondogasd rendszeresen, naponta akár perceken keresztül. Meglátod, micsoda változás lép az életedbe!

9. Válassz (ki) példaképeket, olvass róluk, nézd, figyeld, kérdezd őket, beszélj velük, vagy légy minél többet a társaságukban!

Fontos, hogy találj valakit, akire felnézel, aki példaként áll előtted. A tudatalattidnak szinte ezzel beprogramozod, hogy ez a követendő irány. Ilyen akarok lenni, ilyen tulajdonságokat szeretnék, ilyen életet szeretnék. Minél többet tudsz meg ezekről az emberekről, annál többet tudnak neked segíteni. Nem véletlenül választasz egy adott embert példaképként, biztos lehetsz benne, hogy ő az, aki akár tudtán kívül is segíteni tud az utadat járva.

1O. Kövesd a megérzéseid, merd azt tenni, amit a szíved diktál, tudj határozottan NEM-et mondani, képviseld Magad mindenkivel szemben, és soha ne tegyél semmit megfelelésből!

Amikor az elménk tiszta, nyugodt és képes hallgatni önmagára. A teljes csendből és nyugalomból intuíciók, megérzések, isteni sugallatok jöhetnek. Figyelj ezekre! Így üzen a lelked. Csoda felé visz ezzel. Merj lépni! Merd megtenni, amit a lelked súg. Merj a megérzéseidre hallgatni! Tanuld meg tisztán felismerni a megérzéseid! Mindig a javadat akarják! Csak vedd őket észre! Gyakorolj! Meditálj ezért is!

Miért és kinek félünk nemet mondani? Az ok, amiért oly sokszor képtelenek vagyunk nemet mondani, tévedésből táplálkozik. Azt gondoljuk: kérést visszautasítani kicsinyesség, tapintatlanság. A nemmel megbántjuk a másikat, magunkra haragítjuk, elveszítjük a szeretetét, jóindulatát. Csüngünk és függünk a másik ember szeretetétől, elfogadásától. Mert mi magunknak ezt nem tudjuk megadni. Szükségünk van a másikra, hogy ezt megadja nekünk. Ezért kénytelen vagyunk úgy cselekedni és azt mondani, amit ő akar. Megfelelünk. A szeretetért. Ezért nem azt mondjuk, amit gondolunk, hanem azt, amiről úgy gondoljuk, a másik elfogadja.  Mindig gondolj arra: amikor nemet mondasz, a kérést utasítod el, és nem azt, aki kérte. A ki nem mondott nemek beteggé, szorongóvá tesznek. Állj ki magadért! Becsüld meg magad. Légy hű önmagadhoz!

11. Állíts fel célokat! Tudd, hogy merre tartasz!

Ha te nem teszel azért, hogy elérd, amit szeretnél és boldog legyél, az élet sem tudja neked odaadni azt. Ez egy közös kreálási folyamat. De ha te nem tudod, hogy mit akarsz, és merre tartasz, az élet sem tud segíteni.

12. Tudj megbocsátani, új esélyt adni, és újra nyitni, ha kell!

„Ha magadban tartod a haragot, olyan, mint mikor egy égő szenet fogsz meg azzal a szándékkal, hogy valakinek sérülést okozz vele; azonban te leszel az, akit megéget.” Buddha

A megbocsátás nem csak formaság, hanem lelkiállapot. És ez a szerető, elfogadó lelkiállapot sok teher alól tud felszabadítani – szellemileg és testileg is. Engedd el tehát azt a szenet és érezni fogod, ahogy megszabadulsz a lelki terhek alól. Ráadásul a tested köszönetet mond neked a megbocsátás egészségre gyakorolt jótékony hatásain keresztül: az alacsonyabb stressz-szint, egészségesebb szív, magasabb fájdalomküszöb, alacsonyabb vérnyomás, sőt, a hosszabb élet is ezt jelzi. Legközelebb, mikor valaki megbánt, emlékezz a megbocsátásra, ha boldogabban és egészségesebben szeretnél élni. Mindenki jobban érzi magát, ha megszabadul a fájdalmaitól, terheitől, szenvedéseitől. Engedd el a dolgokat és legyél szabad és boldog! Nem másért! Magadért!

13. Légy empatikus, de sose alkudj meg!

Az empátia beleérző képességet jelent. Azáltal, hogy beleéljük magunkat a másik helyzetébe, megismerhetjük és értelmezhetjük a másik fél érzéseit, hangulatait, megérezhetjük, mik vannak szavai mögött, hogy valóban most hogyan érezheti magát, mi lehet vele. ez segíthet abban, hogy szeretettel és tisztelettel érzékeljük mások szükségleteit. Személyiségfüggő, hogy milyen fokú empátiás készséggel rendelkezünk. De ezt fejleszthetjük is, sőt kell is fejleszteni. Ez a békés világ egyik elengedhetetlen feltétele. Hogy érzem és látom a másikat. De ugyanakkor képviselem magam minden helyzetben, bárkivel szemben is. Tudom és ismerem szükségleteim, és nem engedem, hogy elnyomjanak, nem engedem, hogy manipuláljanak negatívan akaratom ellenére. Nem alkuszom meg, nem megyek egy másik ember akarata alá félelemből, vagy csak azért, hogy neki megfeleljek. Nem hagyom cserben magam, nem árulom el magam. A szívem szavai a legfontosabbak, és arra megyek, amerre érzem, feltéve, ha ezzel nem ártok senkinek. Szabad vagyok és engedek mást is annak lenni.

+1 Végezetül: Tanuld meg feltétel nélkül elfogadni, szeretni, és megbecsülni saját Magad!

Tanuld meg elfogadni és értékelni magad! Óriási változást hoz az életedbe! Ahhoz, hogy valóban visszanyerd az önbizalmad, illetve elnyerd azt saját magadtól, át kell ugranod, le kell győznöd az akadályokat. Maradj nyugodt, találd meg tested és lelked egyensúlyát! Önmagunk megbecsülése és szeretete a kulcs. Minden innen indul. Nem tudok más szeretni, ha magamat nem szeretem. Illetve mástól fogom várni a szeretetet magam felé, és manipulálni fogom őket, ha én magam nem vagyok ezt képes megadni saját magamnak. Kész a baj. Ez van a világban! Nézz körül! De indítsuk el mi a változást! Magunkkal. Megtanulom megszeretni és elfogadni magam. Nem egyszerű, de megtanulom. Rendszeresen gyakorlom. Megbecsülöm magam. Jóban vagyok magammal. Mindent képes vagyok megadni saját magamnak. Így már másnak is meg tudom adni a belőlem áradó elfogadást és szeretetet.

Mindezekről szó lesz a II. Fény-Konferencián tartandó előadásomon is, 2016. december 11-én. Várlak szeretettel!

Fenyő Iván

További részletek:

Fény Konferencia honlapja:

http://fenykonferencia.com

A II. Fény Konferenciára jelentkezni az alábbi linken lehet:

http://fenykonferencia.com/#mmform89457

Fenyő Iván Facebook oldala:

https://www.facebook.com/thefenyoivan/