Létezik-e olyan, hogy átlagos alku? Hogy határozzuk meg jól az ingatlan vételárát?Dátum: 2019. 05. 02.

Egy ingatlan-adásvétel esetében a siker egyértelműen az, ha az üzlet megköttetik, ám az, hogy az eladó és a vevő is elégedetten álljon fel az asztaltól, ahhoz azért több dolog is szükséges. A legfontosabb mindenképpen a megfelelő vételár, amely mindkét fél számára elfogadható. De hogyan jussunk el idáig?

Alkudni mindenki szeret, valahogy benne van az emberi természetben, hogy ha nem fixen meghatározott, árcédulás, „leblokkolható” árról van szó, akkor úgy veszi, hogy a saját szempontjait, érdekeit és pénztárcáját figyelembe véve mondhat más árat. Az ingatlan adásvételnél amúgy is a vételi ajánlat a módja a szándék kifejezésének, így az voltaképpen egyszerű módja annak, hogy az áron variáljon a vevő. Az eladókat értelemszerűen az foglalkoztatja, hogy vajon létezik-e olyan, hogy átlagos alku, amit a vételár meghatározásnál figyelembe kell venni. Tény, hogy általában a legtöbb vevő, mikor megnézi a meghirdetett lakásokat, felteszi magának a kérdést, hogy valójában mennyiért szerezhető meg az adott ingatlan, mennyit lehet majd a szokásjognak megfelelően lealkudni.

Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője így vélekedik erről: „Átlagos alku a jelenlegi piaci helyzetben 5 % körül mozog. Egy konkrét lakás esetében azonban nagyon sok szempont lehet még, ami befolyásolja az árát, így nem mindig könnyű laikusként eltalálni egy adott lakás kínálati árát. A legtöbb lakástulajdonos, aki ingatlanszakértő segítsége nélkül indul el az értékesítés útján, abban követ el hibát, hogy csak a hasonló hirdetések irányárát veszi alapul, más szempontokat, adatokat nem, így gyakran nem reálisan állapítják meg a lakásuk valódi értékét.”

Gyakran előfordul, hogy egy-egy lakás nehezebben talál gazdára, többször jelenik meg a hirdetési piacon, így az árát is csökkenteni szükséges. Így viszont, amikor már megközelíti az ingatlan a piac által diktált átlagárat, akkor az adott lakásnak az áralkuja jóval alacsonyabb, sőt olyan is van, amikor nincs is alku benne.

„Nem szerencsés a piacviszonyokhoz képest magas árral indítani, és ebbe a hibába tényleg könnyű beleesni, ha nem ismerjük a valós viszonyokat, nem láttunk más hasonló ingatlanokat. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy a vevő ajánlata akár több mint 10-15 % alkut is tartalmzhat, amely természetesen az eladónak a motivációját megingatja, így a Central Home tapasztalata alapján ilyenkor nem is jön létre a megállapodás” – mondja Ben-Ezra Orran.

A belvárosi lakások szakértője szerint hiába van évek óta erős kereslet a piacon, a vevők egy része szeret és akar is alkudni, így ahhoz, hogy az ügylet mindkét fél számára megelégedéssel záruljon, férjen is bele alku, de méltányos legyen a vételár, mindenképpen szükséges tapasztalt ingatlantanácsadók véleményét kikérni és megfontolni. Az online hirdetett lakásokat a rendelkezésre álló kevés infó miatt nem érdemes összehasonlítgatni, vagy csak akkor, ha előre elfogadjuk, hogy akár nagyobb alku is beleférhet majd az árunkba.

www.centralhome.hu