Kuti Sándor soha korábban be nem mutatott Szólószonátáját adja elő a világhírű hegedűművészDátum: 2017. 09. 27.

Új albummal jelentkezik a világhírű magyar hegedűművész, Korcsolán Orsolya. A legnevesebb komolyzenei albumokat kiadó Deutsche Grammophon legújabb kiadványa szeptember 29-től kapható világszerte és a „Silenced”, azaz „Elnémított” címet kapta. A Deutsche Grammophon német kiadó csak a világ legismertebb, és legnagyobb tehetségű művészeivel dolgozik. Óriási megtiszteltetés, hogy egy magyar előadó magyar zeneszerző műveit játszhatta fel a lemezre.

A Scene magazin szerint Korcsolán Orsolya hegedűjátéka „szívszorítóan gyönyörű”, a Pizzicato szerint őt hallgatni „hihetetlen élmény”, a Crescendo Magazine „érzelemmel teli” előadásmódját méltatja. A magyar származású Korcsolán Orsolya generációjának legfoglalkoztatottabb és ismertebb hegedűművészévé és tanárává vált. Boszorkányos technika, csodálatosan egyéni hegedűhang és magával ragadó színpadi kisugárzás ötvöződik előadásaiban, melyeket a közönség New York-i bemutatkozása óta immár világszerte figyelemmel kísérhet.  Legújabb albumán Kuti Sándor, korábban soha nem hallott és játszott művei hallhatóak.

A tragikus sorsú zeneszerző, Kuti Sándor (1908-1945) műveit a fiatal hegedűművész évek óta kutatja: „16 éves voltam, amikor Kuti Sándor zeneszerzőről a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál legfiatalabb résztvevőjeként hallottam. Ott találkoztam a legendás maestroval, Sir Solti Györggyel, aki bölcs tanácsaival segített. Ő mesélt nekem rég elvesztett pályatársa megindító történetéről, Kuti Sándorról, a különleges tehetségű zeneszerzőről. Solti és Kuti a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékei voltak az 1930-as években, ahol a világhírű zeneszerző, Dohnányi Ernő osztályába jártak, és a legszorosabb barátok lettek. 1934-ben a Zeneakadémia káprázatos nagytermében közös koncerten mutatták be műveiket. A két fiatal ígéretes tehetséget kritikák tucatja méltatta. Kuti Sándor sorsa ekkor kezdett el először érdekelni, évekig tartó kutatás következett ezután.”

Korcsolán Orsolya a Zeneakadémia könyvtárosának köszönheti legcsodálatosabb felfedezését, mely nélkül a most megjelenő album létre sem jöhetett volna. A hegedűművész Gádor Ágnestől kapta kézhez a zeneszerző, Kuti Sándor lányának, Évának telefonszámát, akivel rögtön felvette a kapcsolatot. Éva egy réges-régi szekrényből vette elő azt a csodálatos dobozt, melyben régi fényképek és kivágott újságcikkek mellett kézzel írott kottákra is leltek. A most megjelenő album anyaga részben ennek a csodálatos kincsesdoboznak a tartalma: egy igazi művész, Kuti Sándor összes fennmaradt vonós kamarazenei műve valamint hegedűre irt Szólószonátája. Az albumon három olyan zenemű is szerepel, melyeket soha nem vettek lemezre, tehát világpremiernek számítanak.

„A számomra leginkább magával ragadó darab a szóló hegedűre írt szonáta, amit egy papírfecnire jegyzett le a művész. Kuti ezt a szívhez szóló, 3 tételből  álló szonátát a feleségének írta és dedikálta, miközben Kárpátalján tartották fogva egy munkatáborban. Miután minden levelet cenzúráztak, kockázatos lett volna a művet egyszerű levélként feladnia. Két őrnek köszönhető, hogy a mű végül eljutott terhes feleségéhez, aki Budapesten bujkált. Amy néhány hónappal később, csak a háború befejezését követően jutott csak hozzá a levélhez. A zeneszerző ekkor már nem élt. 1945 tavaszán látták utoljára, amikor Ausztriába szállították át a Mauthausenben lévő koncentrációs táborba. Egyike ő is a második világháborúban meggyilkolt 600.000 magyar zsidónak.  Nem adatott meg neki, hogy lányával, Évával találkozzon, ahogy az sem, hogy csodálatos szonátáját valaha élőben meghallgassa.” – meséli Kuti Sándor tragikus történetét a fiatal hegedűművész.

Kuti Sándor eddig nem hallott, csodálatos és semmihez sem hasonlítható műve egyszerre tükrözi az akkori kor felforgató energiáit, miközben személyes tragédiájának is emléket állít. Korcsolán Orsolya érzelmes játéka, és a zeneszerzőhöz való mély, tartalmas kapcsolata teszi teljessé a művet.

Korcsolán Orsolya eddigi életútja

A fiatal hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt Budapesten, tanulmányait pedig New Yorkban folytatta, a Juilliard-on, ahol Dorothy DeLay és Itzhak Perlman irányítása alatt szerezte meg mesterdiplomáját. New Yorkban nyerte el a Dorothy DeLay díjat, és a Cornelius Vander Starr díjat, két olyan presztízs értékű elismerést, melyet csak kivételes tehetségű művészek kaphatnak meg. A művész a Zsidó Tanulmányok Egyetemének rendszeres előadója és doktorandusza, jelenleg első könyvén dolgozik, melynek témája szintén Kuti Sándor elnémított művészete.

Korcsolán Orsolya ebben a szezonban egy brazil zeneszerző, Miguel Kertsman a művésznőnek dedikált hegedűversenyét veszi lemezre a Londoni Filharmonikus Zenekarral, melyet a kiváló karmester Dennis Russell Davies vezényel majd.

A hegedűművészt Sir Solti György fedezte fel és támogatta. Tanulmányait New Yorkban, a Juilliardon végezte el, és számtalan díjat söpört be, mielőtt Bécsbe költözött volna. Kamarazenészként olyan előadókkal játszott együtt, mint a Grammy jelölt klarinét művész, David Krakauer, vagy a szintén Grammy jelölt, Echo díjat nyert mandolin művész, Avi Avital, aki szintén a Deutsche Grammophon kiadó művésze. Egy színpadon játszott már olyan kiváló karmesterekkel mint Lorin Maazel, Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Valeri Gergiew és Michael Tilson Thomas. Szólistaként neki köszönhető Karl Amadeus Hartmann Concerto Funebre című művének magyarországi bemutatója a Budapest Music Centerben.

Rendszeres fellépései mellett Korcsolán Orsolya elkötelezett képviselője az elnémított zeneszerzőknek, akik a Holocaust áldozatai lettek. Megszállottan kutat elnémított zeneszerzők, és elveszett zeneművek után. A budapesti Zsidó Nyári Fesztiválnak többször volt nagykövete, a bécsi Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti tanácsadója  és művésze. Művészeti vezetője és rezidens művésze volt a „Hiányzó Láncszemek” (Missing Links) koncertsorozatnak, melyet a Holocaust Emlékközpont rendezett, valamint a Budapest Goldmark Fesztiválnak.

Két albuma jelent meg eddig a Solo Musica München gondozásában. A számos kritikai elismerést kapott „MOSAIC – Hegedűre és zongorára írt klasszikus zsidó zeneművek gyűjteménye”, valamint a „KornGOLDmark – Erich Korngold, Carl és Rubin Goldmark művei”. Az utóbbi Rubin Goldmark Plaintive Air című, hegedűre és zongorára írt művének világpremierjét is tartalmazza.

Korcsolán Orsolya a Bécs szívében a Pálffy-palotában működő ‘Musikschule in Wien’ valamint az ‘International Palffy Masterclasses’ megálmodója, alapítója és igazgatója, a magyar zenekultúra, Kodály és Bartók zenei örökségének és szellemiségének határon túli gondozója.

A művész harmadik albuma szeptember 29-én jelenik meg világszerte a Deutsche Grammophon gondozásában. 

Az albumról az lemezhez készült Official Trailer-ben beszél, melyet a varázslatos Uránia Filmszínházban forgattak.