Ingatlan, mint befektetés a járvány árnyékábanDátum: 2021. 04. 13.

Így egy évvel a koronavírus megjelenése után már nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy egy komoly gazdasági válságot élünk át éppen. Nem vigasztal senkit sem, hogy nagyjából együtt az egész világgal, és még nem igazán látni a végét sem. A gazdasági válságok természetüktől fogva szép sorban minden ágazatot érintenek, érdemes hát egyenként górcső alá venni, hogy mely területre miként hatott. A Central Home szakértői csapata folyamatosan vizsgálja, hogy miként alakultak, miként viselkedtek az ingatlanbefektetések a koronavírus alatt, vajon az történt-e, amire sokan számítottak, vagy voltak meglepetések is.

„2020 márciusában, a járvány megjelenésekor, majd azt követően a gazdasági válság kitörésekor sokan azt gondolták, hogy az ingatlanpiac egyszerűen meg fog roppanni a nagy és váratlanul érkező nyomás alatt és hatalmas árzuhanások várhatóak” – kezdi az elemzést Ben-Ezra Orran, a Central Home vezető szakértője. -„Ekkor  még nem láthattuk pontosan előre, hogy mi is fog történni. Jelenleg viszont már tisztában vagyunk vele, hogy volt néhány olyan kormányzati intézkedés, amelynek segítségével viszonylag stabil maradhatott az ingatlanpiac. Ilyennek tartjuk például a hitelmoratórium bevezetését, az 5 %-os ÁFA visszaállítását, valamint az alacsony kamattal járó különböző hitelkonstrukciók létrejöttét. Úgyhogy azt gondolom, hogy egy év távlatából nyugodtan kijelenthetjük, az ingatlanpiac kellőképpen erősnek és stabilnak bizonyult a válság során, ellentétben az előzetes várakozásokkal.”

A szakértő kifejti, hogy természetesen az is látható volt, hogy az ingatlanbefektetéseknek akadt alternatívája, hiszen a részvénypiac lényegesen dinamikusabb és jóval nagyobb hozamot tudott biztosítani. Viszont ez utóbbi még mindig egy nagyon hektikus, nagyon változó, magas kockázati befektetéstípusnak számít, szemben az ingatlannal, amely egy szolíd, jól kiszámítható befektetési forma, és ez igazából beigazolódott a 2020-as válság során is.

Ben-Ezra Orran elárulja, hogy jelenleg a legnagyobb vásárlói és befektetői csoport, akiket a piacon mozgásban látnak, a saját használatra ingatlant vásárlók. Ők természetesen most is ugyanazon elvek alapján szeretnének vásárolni, mint bármikor máskor, bármilyen normálisan működő piacnál. A saját életszükségleteik alapján, mint például családbővülés, iskolaválasztás, munkahelyváltás, igyekeznek minél jobb ár-érték arányú ingatlant vásárolni.

A szakértő szerint jelenleg 2 típus mozog igazán aktívan a befektetési szempontból vásárolt ingatlan szegmensben. Sokan gondolják úgy, hogy az alacsonyabb árakat tekintve most van itt a megfelelő alkalom és lehetőség a belépésre a budapesti, belvárosi ingatlanpiacon, ők jellemzően kellő megtakarítással rendelkező, vidékről érkező vevők. A másik nagyobb csoport pedig az, akik befektetők, ők a nagy alapterületű, felújítandó lakásokat alacsony négyzetméter áron szeretnék most felvásárolni, hogy a piac később várható fellendülése és természetesen a megfelelő felújítás után ezekkel az ingatlanokkal jelentős hasznot tudjanak realizálni.

„Nemrég jelent meg egy szakértői cikkünk, amelynek alapján ismételten kijelenthető, hogy a felújítandó lakások árai estek leginkább az elmúlt időszakban, viszont ez a tendencia hamarosan megáll, tehát azoknak a befektetőknek, akik ilyen ingatlanokat keresnek, most érdemes lépniük” – összegzi a helyzetet Ben-Ezra Orran.