Így játsszunk jól a gyerekkel! Tippek, hogy a közös játék öröm legyenDátum: 2018. 10. 31.

Ha a gyerekeket megkérdeznék, hogy minek örülnek a legjobban, egészen biztosan azt mondanák, hogy annak, ha a szüleiknek van ideje velük játszani. A gyerekek számára a szülővel töltött minőségi idő pótolhatatlan kincs, még ha ezt a kifejezést talán túl sokszor használják is feleslegesen. Minőségi idő alatt sokszor azt érti egy felnőtt, hogy ide-oda menni, programokra járni kell, pedig néha elég kényelmesen lekuporodni a szőnyegre, vagy odaülni egy asztalhoz, és kipróbálni a gyerek játékait. Ezek az órák egyszer csak elröppennek, és utána már hiába vágyunk arra, hogy a kamaszunk velünk akarja tölteni az idejét, így fontos, hogy megéljünk közösen ilyen játszós pillanatokat.

Sok felnőtt már nem igazán tudja magát önfeledten beleereszteni a játékba, de ez nagyon fontos! Ahogyan az is, hogy mutassunk példát, és a játék idejére tegyük félre okostelefonunkat, tabletünket, próbáljunk meg kizárólag egymásra koncentrálni. Észre fogjuk venni, hogy néhány perc feszengés után magunk is örömünket találjuk egy-egy jópofa játékban. Persze nem mindegy, hogy mivel játszunk. Szerencsére, ezt azért könnyedén tudjuk irányítani, mert ha néhány olyan játékot is beszerzünk, amely közösen is élmény, ráadásul még fejleszti is a gyerek gondolkodását, kreativitását, akkor mindenkinek igazán élvezetes és jóleső lesz a közös játék.

Lássuk, mire is gondolunk!

Itt van például a BrainBox. Ezt a kocka-formájú dobozt talán már senkinek sem kell bemutatni, az egyik legnépszerűbb zsúr-ajándék is. A legkülönbözőbb témákban lehet választani, állatok, színek, környezetismeret, a világtörténelem – hogy csak néhányat ragadjunk ki a gazdag választékból. A játék úgy zajlik, hogy egymás után mindenki húz egy kártyát, amíg a homokórán le nem peregnek a szemcsék, addig lehet tanulmányozni, majd ahányat dobunk a kockával, annyi kérdésre kell a képek alapján válaszolni. Remek figyelemfejlesztő, és bizony még a felnőttek agyát is alaposan megdolgoztatja. Már akár három-négyéves kortól játszhatóak egyes variációi, így a Peppa malacos és Bogyó és Babócás biztosan.

Nagyon praktikusak azok a kisméretű játékok, amelyeket bárhová magunkkal vihetünk, így akár utazáson, strandon, de egy hosszabb várakozási idő esetén is elő lehet kapni. Ilyen a kis kerek fémdobozos Grabolo és a Tripolo is. A Grabolo alapjátékban két dobókockával dobunk, és a színt és a számot kell egyszerre figyelni és megtalálni a kártyalapok között. Aki többet talál, mire elfogynak a kártyák, az nyeri a játékot. Segíti az összpontosítást, a kombinált figyelmet. A játék újabb változataiban színek és számok helyett Bogyó és Babócás illetve Kisvakondos képekkel is lehet mindezt kipróbálni. A Tripolo már eggyel bonyolultabb, ott keresztbe, vagy átlósan hármas sorokat kell alkotni, színből, betűből, vagy ábrából. Mindegy melyikből, de valamelyiknek stimmelnie kell. Ez is egy remek, szórakoztató játék, nehéz abbahagyni.

A Játéktenger.hu webáruház őszi újdonságai között van a Speed Colors nevű játék, amely egyszerre tanít memorizálni és szépen rajzolni. A csomag része 6 db színes filctoll, szivaccsal a végén, és tartozik hozzá sok-sok letörölhető, újraírható kártya, amelyeken különböző figurák vannak. Egyik oldalukon látjuk a színeikkel együtt őket, majd megfordítás után ki kell színezni emlékezet szerint. Ez is fejleszti tehát a koncentrációt, taníthatunk a gyereknek módszereket, hogy hogyan jegyezzen meg sorrendet, pozíció szerint akár. Külön pontozható a helyes, vonalon belüli színezés is. A figurák változatosak és viccesek, így a felnőtt is azt veszi észre, hogy örömmel rajzolja a bohócot, a vonatot, vagy a fagyitölcsért is.

Ne sajnáljuk az időt a gyerekekkel való közös játékra, játsszunk minőségi játékokkal! Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: ezek a feladatok minden bizonnyal nekünk is örömet okoznak, és még a gyerek fejlesztéséről is gondoskodtunk.

További játéktippek itt: www.jatektenger.hu