Eladás és azok nehézségei a második hullám alattDátum: 2020. 11. 18.

Nincs most könnyű helyzetben az, aki ingatlant szeretne értékesíteni Budapesten. A világjárvány és a kapcsolódó korlátozások miatt nőtt az érdeklődés a nyaralók, kiskertek, agglomerációs lakások, házak iránt, de egyértelműen csökkent a kiemelkedően jó áron való értékesítésre, – vagy úgy egyáltalán az értékesítésre – azoknak az ingatlanoknak az esélye, amelyek az előző időszakban még nagyon is keresettek voltak.

„Nem titok, nehéz döntés előtt állnak most azok az eladók, akik olyan ingatlannal rendelkeznek, amit a jelenlegi vevőcsoport nem keres” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – „Amíg az elmúlt években könnyedén, és kifejezetten magas árakon, néha akár túlárazva is lehetett eladni AirBnB-re kialakított, vagy kialakítható lakásokat, ez most a turizmus visszaesésével nincs. Szintén nem keresik manapság a komoly felújításra szoruló lakásokat sem, hiszen a szakemberhiány, és a munkálatok megdrágulása riasztó tényező ezen a területen is.”

És hát végül, de nem utolsósorban, az egész világon átívelő utazási nehézségek, a vírustól való félelem és a gazdasági változások okozta kivárások miatt elmaradtak azok a külföldi befektetői csoportok is, akik eddig intenzíven jelen voltak Budapest ingatlanpiacán. Az eladók egy részének kivárása miatt ezekben a kategóriákban a kínálat mértéke is jelentősen csökkent, de a vevőcsoportok még ennél is jobban összezsugorodtak.

Nyilván előfordulhat olyan helyzet, hogy valakin a válság miatt is akkor a nyomás, hogy mindenképpen el kell adnia az ingatlanját, és nem tud már arra várni, hogy visszaálljon a világ rendje. Számukra két opciót ajánl a Central Home szakértője.

  1. Dolgozzon együtt olyan ingatlanértékesítővel, akinek láthatóan szélesebb a vevőcsoportja és be tud vonni a megtekintésekbe és eladási folyamatokba olyan vevőcsoportokat is, akik eredetileg nem kifejezetten az eladó által kínált ingatlant keresik, de elnyerheti a tetszésüket.
  2. Kínálja jóval alacsonyabb eladási áron a lakását a hirdetési portálokon, hogy jobban kitűnjön az ingatlan a többi hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanhirdetés közül, amelyekkel a jelenlegi piacon ugyanazért a kevés vásárlóért versenyeznek.

„Minden válságnak vannak vesztesei és nyertesei egyaránt” – mondja Ben-Ezra Orran. –„Aki felkészült, megtakarításokkal rendelkezik, nyertese lehet egy ilyen helyzetnek, hiszen a megfelelő forrásokkal rendelkezve ilyenkor jó feltételekkel lehet kihasználni azt az alkalmat, hogy valaki pedig éppen rákényszerül egy áron aluli értékesítésre, mert nincs abban a helyzetben, hogy tovább várjon.”

A Central Home aktuális tapasztalatai szerint megfigyelhető az a trend a piacon, hogy azoknál a budapesti, belvárosi ingatlanoknál, ahol az eladók motivációs szintje magas, most az tapasztalható, hogy 20-30%-kal olcsóbban is elkelnek a lakások, így aki megteheti, hogy most vásárol, mindenképpen jól jár.

www.centralhome.hu