Botrányos Nők – A Berekai Art Stúdió irodalmi felolvasóestjén Alma Mahler kerül sorraDátum: 2017. 02. 04.

Alma Mahler életművével folytatódik a Botrányok Nők irodalmi felolvasóest sorozat a Berekai Art Stúdióban 

Helyszín: Berekai Art Stúdió, Andrássy út 17.

Időpont: 2017. február 9. 19 óra

 „Az én életem szép volt. Isten megengedte nekem, hogy korunk zseniális műveit megismerjem, még mielőtt kikerültek volna alkotójuk kezéből.”

(Alma Mahler-Werfel)

Február 9-én, 19 órai kezdettel folytatódik a Berekai Art Stúdió Botrányos nők címet viselő irodalmi felolvasóest sorozata. Takáts Andrea színésznő ez alkalommal Alma Mahler életébe és műveibe enged betekintést egy korhű esten.  

A Botrányos nők címet viselő irodalmi estek múltunk ikonikus nőalakjainak életét és munkásságát elevenítik fel. Alma Mahler a bécsi szecesszió születésének és virágzásának tanúja, a korszak legnagyobb művészei hevertek lábai előtt, igazi múzsa volt. Nem akárki ez a nő. Különleges, vonzó személyiség. Klimt, Mahler, Gropius, Kokoschka, Werfel életük végéig rajongtak érte. Csakis kivételes férfi lehet az, aki meg tudja hódítani őt, a kivételes asszonyt. Istennő, aki minden kedvesét istenné lépteti elő. Alma zeneszerző is volt, dalait ma is előveszik a kuriózumok iránt fogékony énekesek. Elsősorban nem, mint komponista gyakorolt nagy hatást a zeneirodalomra. Pedig korának meghatározó egyénisége volt.

A felolvasóesten Alma Mahler hódításokban és tragédiákban bővelkedő életébe leginkább a „Férjeim, szerelmeim” című önéletrajzi regényéből és Françoise Giroud „Alma Mahler avagy a hódítás művészete” című könyvéből nyerhetünk betekintést. Alma   tizenhét éves volt, amikor Gustav Klimt, a szecesszió jeles képviselője feltűnt a családi szalonban, akibe a lány szerelmes lett. A szerelem viszonzásra talált, Klimt kapta az első csókot Almától. A bimbózó szerelemnek Alma édesanyja vetett véget. A zeneszerzői ambíciókat dédelgető lány életében hamarosan feltűnt Alexander von Zemlinsky zenetanár, akivel két évig tartott szenvedélyes viszonyuk. A kapcsolat azért ért véget, mert Alma hozzáment a kor leghíresebb zeneszerzőjéhez, az Opera igazgatójához, a nála 20 évvel idősebb Gustav Mahlerhez. Hogy hogyan alakul Alma sorsa a számára fullasztóan ható háziasszonyi és anyai szerepkörben, hogyan bonyolódik szerelmi viszonyba a tehetséges, ám még alig ismert építésszel, Walter Gropiussal, akinek férje halála után felesége lesz ugyan, mindeközben azonban beleszeret a korszak fekete bárányába, Oskar Kokoschka festőbe is, akit a költő Franz Werfel iránt fellobbanó szerelme miatt hagy ott, kiderül az este folyamán. A szerelmes nő és a gyermekét gyászoló nő, a háború elől menekülő nő – Takáts Andrea Alma Mahler összes színét felvillantja a felolvasóest folyamán. Az örök múzsát a háttérben Gustav Mahler zenéje ékesíti, teszi még elevenebbé az 1900-as évek elejének hangulatát.

Alma tovább él Mahler szimfóniáiban, Gropius üveg-beton házaiban, Werfel regényeiben és Kokoschka festményeiben. Alma nem adni akart, hanem hódítani, birtokolni – mégis megtalálta azokat a zseniket, akik általa jobbak, átszellemültebbek lettek. Élete utolsó hódítása egy pap volt, aki misét mondott érte. Egy lexikon így emlékszik Alma Mahlerre: „Korunkban már nincsenek Almához hasonló nők. Almában minden rendkívüli volt, vele minden pillanat egyedi, tele illattal, szenvedéllyel és érzelemmel.”

Az irodalmi felolvasóestre 3.000 Ft-ért váltható belépőjegy. A részvételi szándékot kérjük jelezni az alábbi elérhetőségeken: jberekai@gmail.com, 06 20 555 58 55.