Adásvétel a koronavírus idejénDátum: 2020. 05. 25.

Az élet lelassult, de természetesen nem állt meg az elmúlt hónapokban, az ingatlanpiacon sem. Sok okfejtést, latolgatást, véleményt olvashattunk az előző hetekben, de vajon hogy festett egy konkrétan megvalósult adásvétel ebben a rendkívüli időszakban? A belvárosi ingatlanok specialistájától, a Central Home irodától kértünk egy esettanulmányt egy aktuálisan lezajlott ügyletre.

„A szóbanforgó esetnél a vevő egy magyar házaspár volt, akik visszatérő ügyfelek a Central Home-nál, és már egy ideje szerettek volna lakást vásárolni a frekventált budapesti helyszínen, a VII. kerületi Gozsdu Udvarban. Ebben a lokációban viszonylag ritka és rövid ideig van piacon eladó lakás, így mindössze 2 ingatlant tudtak megnézni, és ezek közül választották ki, ami megtetszett nekik. Ez egyébként egy 52nm-es, 3. emeleti, erkélyes, nappali+1 hálóval rendelkező, felújított, bútorozott lakás volt, és ha a slusszpoént is eláruljuk, a korábban kialkudott 59 millió forintos vételár helyett végül 55,5 millió forintért kelt el” – idézi fel az esetet Fehér Csilla, a Central Home értékesítője.

A lakás első megtekintése, azaz bemutatása, illetve az ajánlattétel még a járvány kezdete előtt történt. A szerződéskötés tervezett napja viszont már beleesett a koronavírus által korlátozott időszakra. A vevők először megijedtek és vis maiorra hivatkozva el akartak állni a szerződéstől, majd mérlegelték az aktuális piaci helyzetet és úgy gondolták, hogy az ingatlan már nem ér annyit, amennyiben megegyeztek 2 héttel korábban, és így árengedményt kértek. Ekkor már nem volt ajánlatos a személyes találkozó, így a Zoom nevű applikáció segítségével jött létre egy egyeztetés, ahol a vevő, a tulajdonos, és mindkét fél részéről az ingatlanközvetítők is részt vettek. Ekkor a vevő az eredeti ajánlat 10 %-os csökkentését kérte. Egy nap gondolkodási idő után a tulajdonos is érzékelte a jelen piaci helyzet súlyát, így a 10 % helyett 5 %-os árengedményt ajánlott fel. A vevő időt kért, majd két nappal később a felek megegyeztek a 6 %-os árcsökkentésben.

„Véleményem szerint az ártárgyalás egy sajátságos folyamat, amely nem függ össze a vírussal” – értékeli a helyzetet Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. „Amennyiben van egy szilárd elhatározás a tulajdonos részéről, hogy az ingatlanát értékesíteni szeretné, illetve van egy asszertív vevő, aki vásárolni szeretne, az ártárgyalás sokak szerint könnyű lehet. Jelen esetben mind a két fél szándéka fennállt, mégsem volt könnyű a tárgyalás. A kollégáknak azonnal kellett reagálniuk a kialakult helyzetre, a vevő kérésére és a tulajdonos reakciójára. Azt gondolom, hogy ez tipikusan az az üzlet, amely ingatlanosok nélkül nem jött volna létre.”

Arra a kérdésre, hogy vajon elégedettek-e a felek a kialakult helyzettel, a szakértő azt válaszolta, hogy mivel mind a két fél, a tulajdonos is és a vevő is az ingatlanközvetítők segítségével meg tudta beszélni a fennálló problémákat, aggályokat és mindenki a megoldásra törekedett, így minden bizonnyal mindenki elégedett a megkötött ügylet után.

www.centralhome.hu