5 tipp a tavaszi fáradtság átvészelésére / Újuljunk meg együtt a természettel!Dátum: 2019. 03. 12.

Idén különösen korán köszöntött be a tavasz, javában ébred a természet. Ilyenkor elvileg azt kellene éreznünk, hogy tele vagyunk energiával, és máris élvezzük a hosszabb nappalokat, de a legtöbben  aluszékonyabbnak, gyengébbnek, ingerlékenyebbnek érzik magukat, sokan panaszkodnak fejfájásra, szédülésre. Ez bizony a híres tavaszi fáradtság, amely évről évre ránk talál, és egy, a napokban elhangzott szakértői vélemény szerint idén különösen erős hatású ez, köszönhetően a januárban és februárban átvonult nagyszámú frontnak, amely után most hirtelen nagy változás a villámgyorsan érkező kikelet. Persze a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet természetes reakciója a gyors változásra, egy egyszerű üzemmódváltás, amely viszont alaposan megdolgoztatja a téli időszak után megmaradt energiatartalékunkat. Kevesen tudják, de a fáradtságérzetet elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatoknak köszönhetjük, mégpedig annak, hogy a melatonin (alvási hormon) és a szerotonin (boldogsághormon) szintje erősen ingadozik a szervezetünkben. Télen, a rövidebb nappalok idején a melatonintermelődés nő, így az alvásigényünk is. A tavasz érkezésével több fény éri szervezetünket, ekkor kevesebb melatonint termelünk, ez kicsit megzavarhatja az alvás és az ébrenlét ritmusát, viszont a téli fényhiánnyal a szerotoninszintünk csökkent le, ezt pedig csak fokozatosan tudjuk visszanyerni. Így könnyebben érezhetjük magunkat fásultnak és örömtelennek is. A biológiai óránknak tehát idő kell az átállásra, de egy kicsit azért segíthetünk neki mi is. Nézzük hogyan!

  1. Változtassunk étkezésünkön! Télen többnyire kalóriadúsabb, zsírban gazdagabb fogásokat eszünk, kevesebb zöldséget és friss gyümölcsöt, így ásványi só és vitaminszintünk is lecsökkent. Együnk naponta többször, keveset, hogy egyenletesebb legyen a kalóriabevitel, de a szervezetünknek egyszerre csak kisebb megterhelést adjon a táplálék feldolgozása. Sok zöldség és friss gyümölcs – legyen ez a táplálkozásunk alapja, egészséges gabonákkal, sovány húsokkal, halakkal kiegészítve. Ne feledkezzünk meg a tejtermékekről sem, a joghurt, kefír, író az idegrendszer számára is fontos anyagokat, triptofánt, lecitint tartalmaz).
  2. Igyunk többet! Télen hajlamosak vagyunk ezt elbliccelni, és nem okvetlenül iszunk meg annyi folyadékot, amennyire szükségünk lenne. Testtömegünk kétharmada víz, és sejtjeinknek tél végén különösen nagy szükségük van arra, hogy a felhalmozott salakanyagot kihajtsuk és felfrissülhessünk. Naponta minimum 2-2,5 litert tanácsos innunk, leginkább víz vagy gyógytea formájában. Remek ötlet az is, ha a Biopont zöldség és gyümölcslevei közül választunk, és ezt iktatjuk be a napi menetrendbe. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült, 750 ml-es bio italok között mindenki megtalálja a kedvére valót, az édesebb ízeket kedvelők a répalevet, vagy éppen a vitaminbomba alma-mangólevet, a fanatikus zöldségrajongók pedig a céklalé mellett a savanyúkáposztának is hódolhatnak, de többféle remek zöldségkoktél is található a kínálatban. A családi asztalra az alma, szőlő és sárgarépa főszereplésével készült, homoktövissel gazdagított Családi zöldség és gyümölcslé tökéletes választás lehet, rengeteg vitaminnal, nyomelemmel, ásványi anyaggal, flavonoiddal frissíti fel a szervezetet.
  3. Menjünk ki a napfényre! A szervezetünk csak úgy áhítozik a D-vitamin után, ha csak napi félórát töltünk el a friss levegőn, napsütésben, már sokat teszünk egészségünkért. Sétáljunk, kocogjunk, biciklizzünk, rollerezzünk, görkorcsolyázzunk vagy éppen fussunk, kedvünk és erőnlétünk szerint, ezzel alaposan fel tudjuk frissíteni csontjainkat, izmainkat és az immunrendszerünket is. A testedzés során pedig máris boldogabbnak is érezzük majd magunkat! Ügyeljünk a megfelelő ruházatra, hogy elkerüljük a csalóka időben a megfázást.
  4. Zuhanyozzunk! Ha télen inkább a forró fürdőt is választjuk, most mindenképpen szavazzunk a frissítő zuhanyozásra. Ha már reggel így indítjuk a napot, sokkal könnyebben frissebbek maradhatunk. Bátrabbaknak javasoljuk a váltózuhanyt, azaz kezdjük először kellemes hőmérsékletű vízzel a zuhanyzást, majd hűtsük le a vizet folyamatosan, ezt megismételhetjük háromszor, ügyelve arra, hogy a zuhanyozást mindig hideg vízzel fejezzük be. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy otthoni „szauna-érzés”, amely hatásosan serkenti vérkeringésünket, átmasszírozza izmainkat és felélénkít bennünket.
  5. Ápoljuk a lelkünket is! Bármit is teszünk a testünkkel, ha a lélek nincs rendben, nem sokra megyünk vele. Így a téli bezártság után nézzük át a telefonlistánkat, kik azok a barátok, családtagok, akikkel régen beszélgettünk, mozduljunk ki a közösségi média beszippantó világából és szervezzünk valóságos találkozókat! És leginkább saját magunkra is gondoljunk: tart még a színházi szezon, nézzük meg végre a régen halogatott előadást, jussunk el végre egy koncertre, válasszunk egy múzeumot, ahová szívesen elmennénk. Hallgassunk sok zenét, vegyünk elő valami olyan kedvencet, amely mindig jókedvre derít. Egy jó könyv pedig mindig jót tesz, szívnek-léleknek, legyen akár sokadszor újraolvasott nagy kedvenc, vagy egy friss kötet, amire éppen kíváncsiak vagyunk.

Sose feledjük: mi magunk is a részei vagyunk a környezetünknek, amely éppen most kel új életre. Figyeljük a rügyeket, virágzó bokrokat és fákat, és segítsük magunkat abban, hogy minél előbb mi is átálljunk a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, ébredjünk a téli álomból egyszerre a természettel!

www.biopont.hu